Rallylydnad

Vad är rallylydnad?

Rallylydnad blev en officiell gren i Sverige den 1 juli 2011. Genom glädje, kommunikation och samarbete ska förare och hund ta sig igenom en bana. Ordet Rally som finns med i namnet betyder inte att det ska gå fort utan att hunden "kör" en bana enligt "kartläsarens" (förarens) anvisningar. Anvisningarna finns på skyltar med ca 3-5 meters avstånd som både visar vägen och vad som ska genomföras.

Till skillnad från vid vanliga lydnadsprov får man berömma och prata med hunden hur mycket som helst under momenten. Det är viktigt att utstråla glädje och samarbete men man får inte belöna med godis eller leksak på tävlingsbanan. Det är inte heller tillåtet att röra hunden eller banna den med röst eller onödigt hårda kommandon. 

När man tävlar i Rallylydnad är banorna olika varje gång. Man börjar med 100 poäng vid banans start och får avdrag från dem om man gör fel. Man börjar i Nybörjarklass, sen kommer fortsättningsklass, avancerad klass och sist mästarklass. För att kunna tävla i nästa klass måste man antingen få tre kvalificerade resultat (över 70 poäng) eller 100 poäng. I nybörjarklassen är hunden kopplad hela tiden. I de högre klasserna ska hunden vara okopplad genom hela banan. Mer information om vilka skyltar som finns och hur de ska utföras finns här på SBK:s hemsida.

Tävla i Rallylydnad:

För att tävla i rallylydnad gäller följande: 

För att kunna anordna en tävling behövs en del funktionärer. Uppgifterna är inte svåra och det behövs ingen speciell utbildning. Det kan t.ex var att hjälpa till i köket, vara inropare, parkeringsvakt, fotografera de tävlande m.m. Om man inte kan hjälpa till på själva tävlingsdagen behövs även hjälp innan tävling med att sätta upp banor, hitta sponsorer m.m. Vill du vara med och hjälpa till på våra tävlingar? Kontakta rallylydnadssektorn


Hjälp till på våra tävlingar!

För att kunna anordna en tävling behövs en del funktionärer. Uppgifterna är inte svåra och det behövs ingen speciell utbildning. Det kan t.ex var att hjälpa till i köket, vara inropare, parkeringsvakt, fotografera de tävlande m.m. Om man inte kan hjälpa till på själva tävlingsdagen behövs även hjälp innan tävling med att sätta upp banor, hitta sponsorer m.m. Kontakt vår rallylydnadssektor om du är intresserad av att hjälpa till! 

Vill du gå kurs i rallylydnad?

Håll koll på våra aktuella kurser här