Specialsök & nosework

Vad är nosework?

Nosework är en ny hundsport i Sverige som går ut på att hund och förare söker efter olika dofter i skiftande miljöer. Det är en form av specialsök som liknar det tullen och polisen utför i jakten på tex sprängämnen eller nakotika.

Nosework grundades 2006 i USA av tre specialsökstränare. Deras målsättning var att ge sällskapshundar och deras ägare ett roligt och lättillgängligt sätt att aktivera sig tillsammans genom sökarbete.

De moment som ingår är:

Denna hundsport är en aktivitet som passar de flesta hundar, oavsett ålder eller personlighet. Alla raser får deltaga. Även reaktiva hundar. Träningsformen ger både fysisk och mental stimulans för hunden och ägaren får träna sig på att läsa sin hunds signaler samt träna tajming gällande förstärkningar. En aktivitet som alla kan och får ägna sig åt. Det enda som behövs är ett intresse för nosarbete.

I princip kan man lära sin hund att leta efter vilka dofter som helst. Tävlingsmässigt har Svenska Nose Work Klubben valt att använda sig av hydrolaterna Eukalyptus, Lagerblad och Lavendel.


Vill gå kurs i nosework?

Håll koll på våra aktuella kurser här

Kontakta noseworksektorn

nosework@saxnasbhk.se

Sammankallande:

Mia Isaksson

Övriga representanter:

Ulla Rosén

Amelie Celander

Helen Axelsson

Anneli Isaksson

Tina Hansson